NEZİH DANYAL

1945/İZMİT doğumlu olan NEZİH DANYAL 1960 yılından bu yana, yüzün üzerinde yayın organında karikatürler, çizi diziler çizdi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kentlerde sergiler açtı.

Globanadoluzeyşın” sergisi başta Berlin, Roterdam, Paris, Londra, Tahran, Kahire, Hirosaki (Japonya), Osieck (Hırvatistan), Varşova, Legnica (Polonya), Lefkoşa, olmak üzere çeşitli kentlerde sergilendi. Karikatürleri müzelere ve özel kolleksiyonlara alındı.

Onbir karikatür albümünden ikisi, "Devir" İtalya`nın Pescara kentinde düzenlenen 3.Uluslararası Karikatür Yarışmas'ında, “Sergiler” 13.Hollanda Karikatür Festivali'nde ödüllendirildi.

Karikatüre yeni başlayanlar için “Haydi Karikatür Çizelim” yardımcı kitabını hazırladı.

Çizgilerini afişten, tiyatro dekoruna, kitap kapaklarından, çizgi film çalışmalarına dek çeşitli sanat alanlarında kullandı. Cemal Nadir`i anmak için hazırlanan TV programı için Cemal Nadir`in tiplerini canlandırdı.

Açık alan lazer gösterilerinde kullanılmak üzere Almanya`da canlandırma çalışmaları yaptı. Üçüncü Balkan Film Festivali`nde "Jenerik Filmi" dalında başarı ödülü kazandı.

Kültür Bakanlığı, ODTÜ, BİLAR, Sanatevi, Karikatür Vakfı gibi kuruluşlarda karikatür kursları düzenledi.

1991 yılından başlayarak yedi yıl süreyle TRT1`de yayınlanan "Gün Başlıyor" programı içinde "Haftanın Karikatürü" köşesini hazırladı ve sundu. 'Haftanın Karikatürü' köşesinde yer alan karikatürler TRT tarafından 2000 yılında

kitap olarak basıldı.

2003 yılında başlayan ve TRT ve Karikatür Vakfı işbirliğiyle düzenlenen ‘7-17 Uluslararası Karikatür Yarışması’nın yönetmenliğini yaptı.

1980 yılında Sanat Sevenler Derneği "Ulusal Kültüre Katkı" armağanıyla, 1999 yılında FECO (Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) ’Promotor Cartoon Art’, 2004 yılında da FECO ‘Fellowship’ ödülleriyle ödüllendirildi. 2008 yılında Levadia (Yunanistan) Belediyesi ve Feco Levadia tarafından Onur Ödülü verildi. 2008 Yılında KYÖD (Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği) Nezih Danyal Karikatür Yarışması açılmasını kararlaştırdı.

1993 yılında "Kültür Bakanlığı Dünya Karikatür Galerisi"nin açılmasını önerdi. Bu galeride iki yıl ulusal ve uluslararası sergiler açılmasını sağladı. 2006 yılında açtığı "Nezih Danyal Karikatür Vakfı Galerisi"nde ulusal ve uluslararası sergilerle karikatür etkinliklerini sürdürdü.

1994 yılında "Karikatür Vakfı"nı kurdu. Vakıf olarak 1995 yılından bu yana " Uluslararası Ankara Karikatür Festival"lerini düzenledi ve Tokyo, Londra, Berlin, Roterdam, Köln, Bohum, Varşova, Legnica, Bakü, Üsküp gibi kentlerde kişisel ve karma karikatür sergileri açtı.

Nezih Danyal, FECO Türkiye başkanıdır.

NEZİH DANYAL

Born in İzmit in 1945, NEZİH DANYAL has been drawing cartoons and cartoon series for over a hundred publications since 1960 and he won numerous awards in national and international competitions. He opened exhibitions in various cities in Turkey and abroad.

His “Globanatolisation” exhibition has been exhibited in various cities such as Paris, Berlin, Rotterdam, Tehran, Cairo, Osijek-Croatia, Hirosaki-Japan, Warsaw and Legnica-Poland. His cartoons were purchased by museums and private collectors.

Two of his eleven cartoon albums “Era” was awarded at the 3rd International Cartoon Competition in Pescara, Italy and “Exhibitions” was awarded at the 13th International Dutch Cartoon Festival.

He has prepared “Let’s Draw Cartoon” book to help the beginners who want to draw cartoons. He used his drawings in various fields of art; such as from posters to stage designs, from book covers to animated movies. He has performed the characters of “Cemal Nadir” in a tv programme which was prepared for the memory of “Cemal Nadir”.

He produced animated works in Germany to be used in open air laser shows. He won the Achievement Award in the “Opening Credits” branch at the 3rd Balkan Film Festival.

He has arrenged cartoon courses at “Ministry of Culture, ODTU, BILAR, Arthouse and Cartoon Foundation”.

Starting from 1991, he prepared and hosted the “Cartoon of the Week” section within the programme “The Day Begins” on TRT1 for seven years. The cartoons at the show “Cartoon of the Week” were published by TRT as a book.

He has directed the “ 7-17 International Cartoon Competition “ which was arranged by TRT and The Cartoon Foundation since 2003.

He was given the “Contribution to National Culture” award by the Association of Art Lovers in 1980, the “Promotor Cartoon Art” award by FECO (Federation of Cartoonists’ Organisations) in 1999, and the “Fellowship Award” by FECO in 2004.

In 1993, he proposed to open the “Ministry of Culture, Gallery of World Cartoon” and he held national and international exhibitions in this gallery for two years. He continued on his cartoon activities with his national and international exhibitions at “Nezih Danyal Cartoon Foundation Gallery” which was opened in 2006.

In 1994, he established the “Cartoon Foundation”. As a foundation, he has organised the “International Ankara Cartoon Festivals” since 1995 and opened mixed cartoon exhibitions in some various cities such as Tokyo, London, Berlin, Rotterdam and Legnica.

Nezih Danyal is the Chairman of the Turkish member of FECO.